WEINGUT KRANZ

Autentiska viner från Pfalz

I Pfalz har vi hittat en högkvalitativ vinproducent med ekologisk produktion. Frånvaron av kemisk skadedjursbekämpning och mineralgödsel garanterar hälsosamma levande jordar och vinstockar med bästa möjliga förhållanden. Friska, välsmakande druvor är resultatet. Dessa är grunden för produktionen av Kranz viner. Med stor noggranhet och känsla för optimnal användning av terroir och mikroklimatiska förhållanden bestäms vinstockarnas placering. Kranz jobbar hårt i vingården året runt, för att de vet att i vinkällaren kan de bara bearbeta det som naturen har gett dem. Ledorden för deras vinproduktion är: enkelt, autentiskt, hållbart och tidlöst. Precis som vin ska vara!

BIO-WEINGUT SCHREINER

Ekologisk vingård sedan 2012

På sex hektar i sluttningarna mot Neusiedlersjön i Rust i Burgenland har vi hittat Bio-Weingut Schreiner. Victoria and Gernot Schreiner är ett par som följt sin egen övertygelse i hur vin ska produceras och deras ekologiska arbete överstiger långt kraven för certifiering och innefattar till och med vad de äter och hur de packar sina produkter. De har ett verkligt helhetsperspektiv på vingården och en livsstil som präglas av respekt för naturen, klimatet och människan. Bio-Weingut Schreiner är certifierade som ekologisk vingård sedan 2012. Med omsorg och omtanke producerar de viner av hög kvalitet. Vi är näst intill förvånande att deras viner inte uppmärksammats i Sverige tidigare. 

En druva som ofta går under radarn i Sverige är druvan Blaufränkisch. Hos Schreiner har vi hittat en fantastisk skatt. Vinerna är goda att dricka i dag och fantastiska om 10–20 år. 

WEINGUT SCHRÖCK

Viner av högsta kvalitet ur jordmånen ”Ruster Schotter” 

I Rust, som ligger vid sjön Neusiedl i Burgenland, Österrike har vi hittat Heidi Schröck. Med totalt ca 10 hektar spridda över de soldränkta sluttningarna i sydost producerar Heidi och hennes söner Johannes och Georg viner av högsta kvalitet. De äldsta delarna i vingården planterades 1955 och de yngsta tillkom 2013. Sjön Neusiedl är Österrikes största sjö och fungerar som en temperaturregulator som ger fantastiska förutsättningar för vinodling i regionen. När det Pannoniska havet torkade ut bildades den speciella jordmånen, ”Ruster Schotter”. Den krossade roststenen är en speciell jordtyp som består av lerig sand, kalk och primärberg. Nu miljontals år efter torrläggningen kan vi bara sluta våra ögon och njuta av vinet som produceras i dessa speciella förhållanden. 

Vinerna är goda att dricka i dag och fantastiska om 10–20 år. 

BODEGAS EIDOSELA

Albariño från Rias Baixas

Bodegas Eidosela ligger bara några kilometer från den portugisiska gränsen i Rias Baixas, födelseplatsen för den vita druvan Albariño. Druvorna kommer från små vingårdar, på totalt ca 60 hektar, runt Bodegas Eidosela. Familjerna som äger gårdarna skördar för hand och levererar till kooperativet som producerar moderna, generösa och smakrika viner framförallt från druvan Albariño.

ANHOLT GIN

Mindre piss, mer gin

Man känner snabbt att enarna som används i Anholt Gin är unika och att de kommer från en mycket speciell plats. Det rena vattnet från Anholts öken gör drycken mjuk och rund.

På ett elegant och rustikt sätt tar det smaken av gin tillbaka dit den hör hemma. Ren och oförfalskad, den smakar gin. Ren gin.

Mindre piss, mer gin.

EBNER-EBENAUER

Fokuserad passion i Weinviertel

happyinthehat_ebner-ebenauer_header

Det äkta paret Marion Ebner och Manfred Ebenauer har ca 16 ha i Weinviertel. Manfred är vinmakare från en familj som gjort vin i Weinviertel sedan generationer medan Marion började som praktikant hos Weingut Wieninger redan när hon var 16 år. När hon var 20 hade hon köpt sina första druvor och buteljerat sitt första vin som négociant. Marions filosofi är att man måste jobba hårt i vingården för att sedan låta vinet vara i fred så mycket som möjligt i vinkällaren. Robert Parkers Wine Advocate menar att paret, trots sin unga ålder, redan har ryckt fram till den kvalitativa fronten i regionen.